
Genieten met Fina
Welkom bij Fina, dé plek om jezelf te verwennen met de lekkerste wijnen, leukste lifestyle producten en de plaats om nog meer over wijn te weten te komen.
Wijn tips & weetjes
Overdrijf niet met inschenken
Schenk niet te veel in één keer. We hebben al snel de neiging om goed door te gieten met onze wijn. Dit is misschien "handig", want je moet niet zo vaak bijvullen, maar het is minder goed voor de wijn & de aroma's.
Vul je wijnglas tot een derde, zo heb je voldoende ruimte om de wijn te walsen en de aroma's volledig tot hun recht te laten komen.
De juiste temperatuur
Rode wijnen op kamertemperatuur?
Niet helemaal waar!
De meeste rode wijnen komen beter tot hun recht als ze licht gekoeld zijn (rond de 15-18°C). Witte wijnen kun je beter niet té koud serveren, rond de 8-12°C is ideaal.
Wijn ontkurken & laten ademen
Gebruik een goede kurkentrekker om de kurk voorzichtig uit de fles te halen, zodat je voorkomt dat de kurk afbreekt of kruimelt. Bekijk onze collectie.
Waarom ademen? Wijn heeft zuurstof nodig om zich te "openen" en zijn volledige smaken en aroma's te ontwikkelen. Dit geldt vooral voor jonge rode wijnen en oudere wijnen met een hoog tanninegehalte. Door de wijn bloot te stellen aan lucht verzacht je de tannines en worden de complexe smaken toegankelijker.

Wijn bewaren
Zorg ervoor dat jouw wijncollectie goed rijpt door deze te bewaren op een koele, donkere en stabiele plaats. Leg de flessen horizontaal.
"Het moment" is belangrijk
De omgeving, de sfeer & je humeur kunnen de smaak van de wijn beïnvloeden. Proef je wijn in een ontspannen sfeer, met wat goed gezelschap erbij. Wijn draait tenslotte ook om de ervaring & het moment.
De juiste wijn bij de juiste gelegenheid
Houd rekening met het eten, het seizoen, de gelegenheid en de voorkeuren van je gasten. Zo kun je met vertrouwen een wijn kiezen die iedereen zal waarderen.
Ben je naar iets specifieks op zoek, stuur een mail of bel gerust even en ik help je verder de juiste wijn te zoeken voor de juiste gelegenheid.