Pesolillo Abruzzo Pecorino Superiore - Filari in costa
Deze wijn
komt van een enkele Pecorino-wijngaard, historisch gecultiveerd door de familie
Pesolillo. Gelegen op kalkrijke gronden, met blootstelling aan de zeebries,
versterkt deze wijn de elegantere aroma's van de druif en behoudt het de frisse
zuurgraad. Deze wijn wordt enkel geproduceerd in de beste jaren, wanneer het
seizoen de ideale omstandigheden biedt voor de maximale expressie van deze
historische variëteit.
Vinificatie:
De druiven worden met de hand geoogst in de eerste week van september, wanneer
ze hun optimale rijpheid hebben bereikt. Na het ontstelen worden de geplette
druiven gekoeld tot 14-15°C en ondergaan ze een filmatische maceratie. Dit
proces duurt 6 tot 8 uur en helpt de aroma's en de body van de druiven
voorzichtig te extraheren. Daarna worden de druiven zacht geperst, en de most
wordt 72 uur bij een temperatuur van 10°C helder gecleardeerd om de smaak en
het aroma verder te verfijnen.
Na deze
clarificatie wordt de most gefermenteerd in kleine houten vaten (barriques) bij
gecontroleerde temperaturen. De fermentatie duurt 10 tot 12 dagen. Tijdens de
rijping, die 8 tot 10 maanden duurt, wordt er regelmatig batonnage toegepast
(herhaalde resuspensie van de gisten). Hierdoor wordt de wijn verder verfijnd
en krijgt hij meer complexiteit. Na het decanteren uit de barriques, rijpt de
wijn nog 4 maanden op staal en op de gisten voordat hij wordt gebotteld.
Kleur en Aroma:
- Kleur: Licht
intense zilvergele kleur met lichte groene reflecties
- Aroma's: Breed en
complex met tonen van gedroogde bloemen (acacia, limoen, brem, tijm),
licht rijp wit fruit (nectarine, abrikoos) en een elegante toets van hout
(amandel, vanille, hazelnoot, kaneel)
- In de mond: Aangename
zachtheid en structuur met een zachte, delicate zuurgraad. Het drukt het
zoutgehalte van de zeebries uit, samen met de frisheid en mineraliteit van
het gebied
Combinaties:
- Rauwe
visgerechten
- Complexe
voorgerechten op basis van vis
- Gebakken en
gegrilde visgerechten
- Licht gerijpte kazen